GAJDOS MÉHÉSZET

ALAPÍTVA 1998

MÉHANYA NEVELÉS

A minőségi méhanyanevelés titka a részletekre való odafigyelésben rejlik. 

A méhészkedés számomra legérdekesebb, legkihívóbb mozzanata a méhanyanevelés.

Legyen szó több tízezres külföldi anyanevelő cégről, vagy csak otthon a saját családi méhészetünkben folyó munkáról a lényeg nem változik: egészséges petéző méhanya előállítása megköveteli az állandó törődést, minden egyes munkaművelet tökéletes elvégzését, ismétlődő ellenőrzését. Ehhez folyamatos jelenlét szükséges.

Méhészetünk a méhanyanevelési tevékenységünk hátterét biztosítja. 2010-től kezdve főállásban, minden évben május elejétől augusztus végéig a pároztatók folyamatos betelepítésével és üzemeltetésével szolgáljuk ki a méhésztársakat párzott- és párzatlan  Pannon krajnai méhanyákkal, illetve kelés előtt álló érett anyabölcsőkel.

 

Anyanevelési módszerem

Tavasszal, a jó tulajdonságokkal rendelkező tenyészcsaládok fészkébe herelépet helyezünk be. Ezeket a lépeket fedés után folyamatosan összegyűjtjük és ún. herenevelő apacsaládoknál helyezzük el. Ezzel egy időben folyamatos 2 naponkénti kisadagú serkentéssel, 3 héttel az első tervezett álcázás előtt megkezdjük az előzőleg kiválasztott dajkacsaládok felkészítését.

Álcás nevelés, anyás dajkákkal. Tenyészanyag származása saját állományból szelektált tenyész családoktól. Vérfrissítésre más anyavelőktől szelektált tenyészanyák vásárlásával évente.

Álcázás műanyag bölcsőkbe történik, melyek álcázás előtt 24 órára a dajkacsaládoknak vannak tisztításra beadva. (A műanyag bölcsőalapok áztatás és kézi tisztás után újra felhasználhatóak). Dajkánként egy tenyészkerettel 30 bölcsőt adunk be.
Tenyészanyag nyerés sötét zsemleszínű keretből, melyet 3 és fél nappal ezt megelőzően beadtunk az egy fiókon tartott tenyészcsaládhoz. A következő álcázás előtt ugyanazt a keretet kivesszük a családtól, kimossuk az álcákat a keretből, jól kirázzuk a vizet a sejtekből, napon visszamelegítjük a keretet, majd visszahelyezzük a tenyészcsaládhoz.
Bölcső fogadás ellenőrzés és számlálás az álcázást követő napon.

A bölcsők fedés után inkubátorba helyezése habtálcán. Kelés előtt egy nappal a bölcsők értékesítése vagy mézzel ellátott műanyag zárkákba helyezése és inkubátorba visszahelyezése. Kikelt szűz anyák válogatása után értékesítés, vagy saját készítésű dupladobozos fa (Hawaii-on használt pároztató alapján) ill. Apidea és Kieler hungarocell pároztatókba telepítése. 3 napos pincézés után, pároztatók kihelyezése. Kihelyezést követően a petézés ellenőrzése a keléstől számított 12. naptól.

KAPCSOLAT

GAJDOS MÁTÉ
Cím: 4002 Debrecen, Tölgyesalja utca 6.
Magyarország
Telefon: 0036 70 454 9371
Email: gajdosmate@hotmail.com

TÁRHELYSZOLGÁLTATÓ: PlexNET Informatikai Kft|8441 Márkó, Búzavirág u. 9.|+36/70 243-60-90|info (kukac) honlaptarhely.hu|honlaptarhely.hu